top of page

Tradingstrategi

  • Skribentens bild: CIPENET
    CIPENET
  • 20 juli 2023
  • 5 min läsning

Om du har mer rätt än fel men du kan förlora allt om du har fel, hur mycket ska du satsa i varje trade?


Det är ”The million dollar question” som funnits ett tag


Vad är det vi vill uppnå?

Om vi igen tar en liknelse (vi tycker om liknelser) att vi köper äpplen på en marknad.


Vi vill köpa äpplen till ett pris och sälja till ett högre pris.


Vad är förutsättningarna?

Marknaden öppnar 09:00 och stänger 17:00


Vi har en magisk kula i vårt AI som svarar på frågan om priset kommer gå upp eller ner. Om den säger upp köper vi äpplen om den säger ner lovar vi att sälja äpplen till samma pris som priset på äpplen är nu (vi blankar) i framtiden.


Vi utgår från att det alltid finns en person på marknaden som köper och säljer till marknads pris (Marke maker) så länge marknaden är öppen.


Vårt AI kommer säga till när den byter åsikt. Om priset är 100 kronor när den sa köp och priset är högre när den säger sälj, vinner vi och om lägre förlorar vi. AI har mer rätt en fel.


Vi har 1 000 kr.


Scenario

Vi handlar alltid för 100% av vad vi har,


Vi köper äpplen för priset 100 kr klockan 16:30, vi får 10 st äpplen för våra 1 000 kr. Vi behåller äpplena över natten.

Under natten kommer det två lastbilar med äpplen istället för förväntat en last bil. På morgonen rasar priset på äpplen till 10 kr och CIPENET säger Ner, vi säljer och förlorar 90% alltså 900 kr


Vi har sedan rätt fem gånger i rad och vi tjänar 20% på varje trade vi haft rätt 5 gånger av 6 och tjänat 10%, 90% kontra 20% x 5 = 100%. Men tittar vi plånboken ser det ändå inte bra ut då vi tappade 900 kr på vår första trade hade 100 kr kvar van sedan 20% eller 20 kr sen van vi 20% av 120 så då har vi 144 kr, ni fattar.


Så vi behöver ett sätt att lösa detta.


Vi kan sätta en Stop loss (dvs vi säljer alltid när vi tappat en viss % mot vad vi köpte för oberoende av vad CIPENET säger) låt oss säga 20% med det kräver att vi köper och säljer samma dag vi kan inte sälja medans marknaden är stängd. För att detta ska fungera behöver man vara Daytrader,


Vi kan sätta en max % av vårt kapital att satsa för varje trade. Alltså inte som i vårt scenario 1000 kr utan 200 kr


Hur kommer fram till rätt %? Låt oss titta tillbaka i historien.


St. Petersburg dilemma

Den 9:e September 1713 definierade Nicolas Bernoulli St. Petersburg dilemma.


Det är en teori som handlar om krona eller klave (Flip the Coin på Engelska). Om du satsar på klave och vinner dubblar du din insats och om du satsar allt och spelar igen har du fyra gånger så mycket som när du började och behåll det och vinner igen de har du åtta gånger belopp du började med.


Sannolikheten

med sannolikhet 1/2 vinner spelaren 1 krona ; med sannolikhet 1/4 vinner spelaren 4 kronor; med sannolikhet 1/8 vinner spelaren 8 kronor, så av det du har kan du satsa en mycket liten summa och vinna mycket men om du stannar längre i spelet är chansen att förlora större.


Det Nicolas Bernoulli försökte förstå när blir det ologiskt att fortsätta satsa. Om du håller på oändligt många gånger kommer det att gå jämt ut, dvs du har kvar din krona som du började med. Så det att spela krona och klave är rätt meningslöst.


Men ändå spelar man krona och klave så det hjälper oss inte helt men det vi tar med oss är att för att spela/tradea behöver man en Edge.


Vad är en Edge (fördel)?

Att ha ett riggat mynt som ger klave 60% av gångerna är att ha en Edge och det tror vi ju att vi har med vårt AI.


När vi har rätt vinner vi inte alltid vinner 100% och varje gång vi har fel förlorar vi inte alltid 100%. Så låt oss hoppa till på Kelly criterion (Kellys kriterier) och mer specifikt Kelly Criterion for Asset Allocation and Money Management.

 

Kelly criterion

Det beskrevs av John L Kelly Jr, en forskare vid AT&T:s Bell Laboratory, 1956. John Kelly utvecklade ursprungligen Kelly Criterion för att hjälpa AT&T med problem med långdistanstelefonsignalbrus.


Gamblers/Spelare insåg att det var en bra algoritm för hur mycket man skulle satsa av det pengar man har per race när man spelar på hästkapplöpning. Det gjorde det möjligt för spelare att maximera storleken på den totala vinsten på lång sikt. Idag används även Kelly Criterion den av många investerare. Säger det något om att aktiemarknaden är lite som gamling?


Grunden

De finns två grundläggande komponenterna i Kelly Criterion

Ett är sannolikheten att en given trade kommer att returnera ett positivt resultat.

Två är Ratio (vinst/förlust förhållandet) dvs vinner vi mer i snitt när vi vinner än när vi förlorar. Om vi i snitt vinner 12 kr och i snitt förlorar 10 kr är ratio 1,2. Alltså förhållande är de totala positiva resultaten dividerat med de totala negativa resultaten.


Formeln


K%=The Kelly percentage

W=Winning probability

R=Win/loss ratio


Är en enkel formel för begränsa förluster och maximera vinster. Det låter enkelt, det är en formel som bestämmer den optimala teoretiska storleken för ett insatts och i vårt fall hur mycket av det man har ska man investera i varje trade.


Gäller bara när de förväntade förlusterna och avkastningen är kända. Det vi får gör är att titta bakåt (Backtracea).


Vi har kommit fram till att vårt K% är mellan 8-12%


Om vårt kapital är 10 000 000 kr ska vi handla för mellan 800 000 och 1 200 000 kr per trade


Vi har sedan lagt till ytterligare en del i vår tradeing strategi och det är Martingale


Vad är Martingale-systemet?

Martingale-systemet är ett system för investeringar där det man handlar med kontinuerligt ökar efter förluster, eller positionsstorleken ökar med den minskande portföljstorleken. Martingale-systemet introducerades av den franske matematikern Paul Pierre Levy på 1700-talet. Strategin bygger på premissen att endast en bra satsning eller handel behövs för att vända din förmögenhet. Det låter ju inte så bra men en variation fungerar för oss är Anti-Martingale. Den går ut på att man satsar mer affären man gör efter man har vunnit och mindre efter en affär man förlorat.


Varför det fungerar för oss beror på att när vi är inne i en ett antal vinster i rad beror det ofta på att AI algoritmen har hittat en trend/spår som stämmer. eller med andra ord marknaden beter sig som vårt AI förväntar sig då är det bra att ta tillfället i akt. Samma om vårt AI har fel bättre att vänta in tills marknaden beter sig som förväntat.


Sammanfattning

Vi har hittat en tradingstrategi som in att vårt AI inte alltid har rätt. Den tar även in hur mycket vi handlar med vi varje trade (Kelly) vi skalar den upp och ned beroende på om vi är inne i en period när vårt AI mer rätt eller mer fel enligt en combo av Anti-Martingale och St. Petersburgs dilemma.


Tänk på

Allt som står i denna Blogg är att se som marknadsföring och är våra tankar och våra idéer, hur vi tolkar och uppfattar världen, vi skriver som om att allt vi säger är sant men som alltid med internet var källkritisk!!


Vi har ett budskap och mål med vår kommunikation är att du ska förstå mer om hur finansvärlden fungerar. Vår förhoppning är att du som läsare ska komma fram till slutsaten att det är en grymt bra idé att investera i vår AI-Drivna värdepapper. Men som med alla investeringar så innebär det en risk att du förlorar pengar och historisk avkastningen är ingen garanti för framtid avkastning.



 
 
 

Comments


© 2023 by CIPESystem AB

bottom of page